Fysikaaliset laitehoidot

Fysikaalisilla hoidoilla tarkoitetaan erilaisia syvälämpöhoitoja sekä sähkö- ja alipainehoitoja. Fysikaalisia hoitoja käytetään tarvittaessa osana hoitokokonaisuutta. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi esihoitona ennen manuaalista terapiaa tai kipuhoitona oireilevalle alueelle. 

Ultraääni on syvälämpöhoito, jota käytetään, kun lämpövaikutus halutaan suunnata syvemmälle kudoksiin ja rajatulle alueelle. Ultraääntä voidaan käyttää esim. tulehtuneen jänteen aineenvaihdunnan parantamiseksi tai lihasrepeämän paranemisen nopeuttamiseksi. Käytössämme on kolmitaajuus ultraääni, minkä vaikutus saadaan kohdennettua haluttuun syvyyteen. 

Sähköhoitoja käytetään fysioterapiassa yleisimmin kivun hoitoon. Hoidettava kipu voi olla kroonista tai akuuttia ja johtua esim. trauman jälkitilasta, hermoärsytyksestä, kulumasta tai lihasjännityksestä. Sähköärsytyshoitoja voidaan käyttää myös hermo-lihastoiminnan palauttamiseksi ja lihaksen toiminnan elvyttämiseksi. Meillä Karsikkaalla on käytössä sähköhoitomuodoista TENS, Interferenssi, URS ja DIDY. Lihasstimulaattorina käytössämme on STIM-aktivointilaite.

Alipainehoito perustuu laitteen muodostamaan alipaineeseen hoitopäässä, mikä kiihdyttää hoidettavan alueen aineenvaihduntaa, niin lymfa- kuin verenkiertoa. Alipaineen avulla hoidettavan kehonosan päällimäiset kudokset kohoavat, tehden samalla tilaa alempiin kudoskerroksiin. Alipainehoito soveltuu hoitomuodoksi akuutteihin vammoihin, turvotukseen sekä arpien ja kiinnikkeiden käsittelyyn. Lisäksi sillä on rentouttava ja lihakireyksiä lievittävä vaikutus. Hoidossa voidaan tavoitteesta riippuen käyttää kevyttä lymfaattista käsittelyä tai voimakasta lihaskalvoa kohottavaa käsittelyä. Me Karsikkaalla käytämme hoidoissamme Ditelle Vac elektroditerapia- ja lymfahoitojen alipaineyksikköä.